Domowe pieczywo idealne na śniadanie - chleb

17 czerwca 2020

Wyobraź sobie, że z samego rana budzi Cię zapach świeżego chleba. Wstajesz, idziesz do jadalni i widzisz cudownie pachnące bochenki, obok nich prawdziwe masło i ulubione szyneczki. Narobiłam Ci smaka, prawda? A wiesz, że takie coś możesz mieć każdego ranka? Skorzystaj z tego przepisu i zaskocz domowników (albo niech oni Ciebie zaskoczą).


Domowe pieczywo idealne na śniadanie - chleb



Składniki:

500 g mąki
400ml ciepłej wody
25 g drożdży (rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do tego 1 łyżkę mąki i odrobinę cukru)
1 łyżeczka soli


  • Wszystko razem mieszamy. 
  • Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia. 
  • Po tym czasie formujemy dwa chlebki, lekko nacinamy w poprzek (widać lekkie nacięcia na zdjęciu). Kładziemy obok siebie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok 30 minut (wkładamy na dół piekarnika blaszkę z wodą - dzięki temu chlebek będzie chrupiący)


Zajrzyj również tu:
1. Przepis na pieczone ziemniaki
2. Domowa lava cake - ciastko z płynną czekoladą
3. Domowy chleb w foremce - krok po kroku

3 komentarze:

  1. Również lubię domowy chlebek. Dużo tu zależy również od rodzaju użytej mąki - możemy wtedy balansować z jakością chleba - od puchatego baltonowskiego do zbitego razowego. Taki chlebek to jest to:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest niesamowity:)) zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem skąd mamy takich chleb:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez My pastel life