19:24

Sos paprykowo - marchewkowy

Mięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem.



Sos paprykowo - marchewkowy

Składniki:

Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy po pół papryki z każdego koloru)
Szklanka bulionu
1 marchewka
Mała śmietana
przyprawy

Składniki są podane orientacyjnie - wszystko zależy od tego jaką ilość sosu chcecie przygotować.


Przygotowanie:

1. Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle.
2. Dodajemy bulion, czekamy aż warzywa zrobią się miękkie.
3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką - według uznania.
4. Doprawiamy - ja daję pieprz zwykły i ziołowy, odrobinę lubczyku oraz paprykę słodką.

Sos najlepiej smakuje z ryżem albo kaszą.

5 komentarzy:

  1. Taki sos z kaszą paloną...to może dobrze smakować- koniecznie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem, żona mówi, że w miarę... ale ja tam jestem zadowolony :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem świeżo po obiedzie (właściwie to pękam), ale i tak zrobiłaś mi smaka. ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przybywam z instagrama :) zapisuję przepis bo ostatnio polubiłam kasze i ryż, a problem właśnie był z sosami :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My World by Dagmara Rek , Blogger