Ciasto "Kubuś"

13 maja 2017


Weekendowa tradycja to ciasto, które ma nie tylko być dla domowników ale także dla gości, którzy nas odwiedzają. Tym razem postanowiliśmy zrobić przepyszne ciasto kubusiowe.





Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm.

Budyń kubusiowy:
1 litr soku Kubuś
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Ugotować budyń.

Pianka:
500 ml śmietany 30%
1 galaretka agrestowa
Śmietanę ubić, na sam koniec ubijania dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę - dalej ubijać.

Na ostudzony biszkopt wykładamy budyń kubusiowy, następnie układamy biszkopty. Wszystko to zalewamy pianką.

Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek


Zajrzyj również tu:
1. Swojski kopiec kreta
2. Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem

5 komentarzy:

  1. Łaa, z chęcią wypróbuję ;) Wydaje się być proste więc może mi wyjdzie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, z chęcią bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rety, wygląda obłędnie!! pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy i łatwy przepis .Myślę że dobry w smaku i ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda zachęcająco, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez My pastel life