Ciasto "Kubuś"


Weekendowa tradycja to ciasto, które ma nie tylko być dla domowników ale także dla gości, którzy nas odwiedzają. Tym razem postanowiliśmy zrobić przepyszne ciasto kubusiowe.





Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm.

Budyń kubusiowy:
1 litr soku Kubuś
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Ugotować budyń.

Pianka:
500 ml śmietany 30%
1 galaretka agrestowa
Śmietanę ubić, na sam koniec ubijania dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę - dalej ubijać.

Na ostudzony biszkopt wykładamy budyń kubusiowy, następnie układamy biszkopty. Wszystko to zalewamy pianką.

Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek


Zajrzyj również tu:
1. Swojski kopiec kreta
2. Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem

2 komentarze:

  1. Łaa, z chęcią wypróbuję ;) Wydaje się być proste więc może mi wyjdzie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, z chęcią bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger