Czarno-biała babka Wielkanocna.

Baby, mazurki, serniki - to ciasta, które goszczą na stołach w Święta Wielkanocne. U nas w domu babki co prawda robimy rzadko, lecz każdy z nas z wielką przyjemnością zajada się nimi, gdy już 'wjadą' na stół. Mam jeden sprawdzony przepis i zawsze z niego robię. Wychodzi pyszna i pulchna baba.


czarno-biała babka wielkanocna


Składniki:
5 jajek - białka osobno
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki zwykłej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny (250g) - roztopić
1 łyżka kakao

Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka oraz mąkę zwykłą, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać.

2. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao. 

3. Do foremki wlać najpierw białe ciasto, następnie czarne.

4. Piec w 180 stopniach, 40-60 minut (ja zazwyczaj piekę 'na oko')


Jeżeli korzystasz z moich przepisów, zachęcam Cię do wysłania mi zdjęć oraz Twojej opinii na temat tego co przygotowałeś. Mój fanpage --->My World by Dagmara Rek


Może zainteresują Cię też inne przepisy:

2 komentarze:

  1. Najlepsza baba pod słońcem! Banalnie prosta i niesamowicie smaczne :) bez zbędnego pitu pitu, że niezdrowa ... identyczną robił mój śp dziadek i to właśnie taka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułka z masłem. ;) Lubię takie przepisy, bo nie da się w nich nic popsuć. ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger