Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym.

Wiosnę czuć w powietrzu, a co za tym idzie w sklepach coraz więcej pudełeczek z truskawkami. Chodząc po alejkach w pobliskim sklepie przypomniało mi się, że w mam zamrożone truskawki. Pomyślałam, że mogłabym wykombinować z nimi jakieś ciasto. No i proszę... oto biszkopt przekładany dżemem aroniowym i kremem, a na samej górze mus z mrożonych truskawek.







1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go na "oko", więc nie podam Wam przepisu, ale sądzę, że każdy z Was ma swój sekretny przepis.

2. Gdy biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części.

3. Na dolną część dajemy dżem z aronii (może być z jagód), następnie smarujemy to kremem. Kładziemy na to drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy. 

4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 

Mus z mrożonych truskawek:
2 serki homogenizowane (2x250g)
2 galaretki truskawkowe
mrożone truskawki
Truskawki odmrażamy, blendujemy. Następnie serki homogenizowane mieszamy z musem truskawkowym. Galaretki rozpuszczamy, gdy będą gęstniały - dolewamy do naszego musu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy cały mus będzie gęstniał - dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto.


Krem:
0,5 l mleka
8 łyżek mąki krupczatki
8 łyżek cukru pudru
Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. 


Zajrzyj również:


Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world by Dagmara Rek





9 komentarzy:

  1. To musi być pysznee! ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. uhum zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam świetny przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi :) (dla chętnych)
    Składniki:
    - 1 szkl mąki pszennej
    - 3/4 szkl cukru
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki wody
    Przygotowanie:
    Białka ubić z szczyptą soli na sztywno ... Żółtka zmiksować z cukrem na jednolitą masę ...
    Do żółtek dodać powoli białka miksując na wolnych obrotach, proszek do pieczenia, wodę i stopniowo mąkę aż do połączenia składników ... piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopn. do tzw suchego patyczka :) wsio :) smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. do niedzielnej kawki idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie to tak pokazywać takie pyszności w porze obiadowej na głodniaka ;)?
    Super wygląda! Świetnie, że wykorzystałaś własne, mrożone truskawki, a nie te obecne sztucznizny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak zamienię truskawki, na maliny i dodam galaretki malinowej, to chyba nie będzie tragedii? żeby tylko nie zjeść tego musu przed położeniem na biszkopt :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszny torcik, uwielbiam takie połączenie owoców.♥

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mi narobiłaś smaka :D Będę musiała zaszeleć w kuchni :] Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger