Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad!

Placki ziemniaczane uwielbiamy, ja zazwyczaj jadam z cukrem, mąż ze śmietaną. I powiem Wam, że lubię trzeć ziemniaki. Dziwne, co? Zaglądając do lodówki zauważyłam, że mam w niej paprykę, cebulę i piersi z kurczaka - od razu pomyślałam o placku po węgiersku. 


Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad! www.dagmara-rek.pl

Placki ziemniaczane:

3-4 duże ziemniaki
1 cebula
1-2 całe jajka
1 łyżka mąki
pieprz i sól

Ziemniaki  i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte na dużych oczkach są o wiele lepsze), dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. 

Sos:

1/2 cebuli
1 papryka
300g piersi z kurczaka
1-2 łyżki przyprawy (pieprz zwykły, pieprz ziołowy, papryka, sól)
koncentrat pomidorowy
200ml bulionu

1. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy do niej paprykę pokrojoną w kostkę. 
2. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy.
3. Piersi z kurczaka dodajemy do podsmażonej cebuli z papryką, zalewamy bulionem, dusimy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy (do smaku), następnie dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. 
4. Sos wylewamy na gorące placki ziemniaczane. 

Smacznego! 


Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world by Dagmara Rek

Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad! www.dagmara-rek.pl


5 komentarzy:

  1. To ja znam trochę inny przepis na placka po węgiersku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki ziemniaczane uwiebiam sle po węgiersku jeszcze nigdy nie robilam. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże... Jak ja kocham placki ziemniaczane 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki po węgiersku! Jeszcze dzisiaj mamy dzień przyjaźni polsko-węgierskiej :) Może warto zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię go bardzo często i na prawdę mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger