Syrniki - rosyjskie placuszki z twarogiem.

Syrniki są to małe rosyjskie placuszki z twarogiem. Do nich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady. 





Sładniki:

- kostka twarogu chudego (200-250g)
- 4 łyżki cukru
- jajko
- 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz inny twaróg niż chudy, daj 50g mąki (ewentualnie dwie kopiaste łyżki)
można dodać również rodzynki, cynamon.

Przygotowanie:

1. Twaróg rozdrabniamy (można przecisnąć go przez praskę, aby był delikatny), dodajemy mąkę, cukier oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. 

2. Rozgrzewamy olej na patelni.

3. Formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące, kładziemy na rozgrzany olej.

4. Smażymy do czasu, aż się zarumienią.

Świetnie smakują z domowymi powidłami, posypane cukrem pudrem bądź oblane gorącą czekoladą.



Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world by Dagmara Rek






3 komentarze:

  1. Świetny i prosty przepis, zaraz zaczynam robić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę ten przepis to zastanawiam się czy nie za gęste ciasto będzie ?
    Smak pamiętam ... jadła je ... na Ukrainie ... gorące ... na drodze sprzedawali je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale proste! Czyli coś dla mnie :) Na pewno wypróbuję i podeślę zdjęcie jak się udadzą :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger