Bułeczki drożdzowe z twarogiem.

Uwielbiamy słodkości i uwielbiamy, kiedy zostaje nam troszkę czasu w tym codziennym natłoku zajęć na przygotowanie ich. Wczoraj wieczorem wpadłam na  pomysł, że dawno nie było u nas ciast drożdżowych. Więc postanowiłam upiec szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem.




Składniki:
1/2 kg mąki 
1 jajko
1 żółtko
40 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 łyzki cukru
125 g masła (roztopić i ostudzić)
2 łyżki cukru waniliowego
250 g tłustego twarogu


Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. 
Z mąki, jajka, 2 łyżek cukru, cukru waniliowego, rozczynu oraz zimnego masła wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 
Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkiem.
Na kawałki ciasta nakładać po łyżce twarogu, uformować kulki.
Wyłożyć na wytłuszczoną bądź wyłożoną papierem blachę.
Piec 35 min. 170 stopniach.
Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek







7 komentarzy:

  1. Rzeczywiście proste, muszę tylko drożdże normalne kupić bo w domu w saszetce te tylko mam. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam ręki do drożdżowców, ale tak smakowicie wygląda, że podejmę wyzwanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie :D Może się skuszę w wolnym czasie, by takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie :) Muszę w końcu zainwestować w jakiś piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi pysznie :) Uwielbiam takie domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile dodać mam drożdży suszonych.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger