Gniazdka/Hiszpańskie Pączki - idealny smakołyk do porannej kawki.


Od kiedy pojawiło się zdjęcie gniazdek na moim fanpage, pytacie mnie o przepis na te słodkości. Postanowiłam w końcu spełnić Waszą prośbę. Mam nadzieję, że gniazdka będą Wam bardzo smakowały.



gniazdka hiszpańskie/pączki


Składniki:

20 dag mąki
12,5 dag masła
5 jajek
250 ml wody
sól

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.

Przestudzoną masę zmiksować z jajkami.

Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto przełożyć do szprycy i na każdy kawałek pergaminu wyciskać koła.

W garnku rozgrzać olej. Partiami wkładamy gniazdka papierem do góry. Po minucie papier sam lekko odchodzi od gniazdek. Smażyć ok 4-5 minut na złoty kolor.

Ostudzone udekorować lukrem.

Smacznego!

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

gniazdka hiszpańskie/pączki

4 komentarze:

  1. uwielbiam, obżeram się nimi w Lublinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaka , tylko najpierw muszę zaopatrzyć się w tę szprycę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe czy dałoby się zrobić w wersji wegańskiej...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger