Naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem i sosem z suszonych grzybów.

Przychodzi taki dzień, że zaczyna nam brakować pomysłów na dania obiadowe. Ja staram się wymyślać coś nowego, aby posiłki nie powtarzały się. Tym razem zrobiłam naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem żółtym oraz sosem pieczarkowym.





Naleśniki:

500 ml mleka
1 jajko
mąka pszenna - ja daje "na oko", gdy widzę, że masa jest gęsta, jest to znak, że dałam odpowiednią ilość mąki
szczypta soli

Farsz:

1 pierś z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy


Przygotowanie:

Usmażyć naleśniki.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę oraz doprawić ( ja doprawiam ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem naturalnym, pieprzem ziołowym), usmażyć.
Kukurydzę odsączyć.
Na przygotowane naleśniki nakładamy odrobinę piersi oraz kukurydzę, zawijamy - najpierw boki do środka, następnie w rulon. Zawijam zazwyczaj tak samo jak zawija się gołąbki. 
Układamy w naczyniu żaroodpornym, na górę tarkujemy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku, tak długo, aż ser się rozpuści. Podajemy na gorąco. 

Takie naleśniki można podawać z sosem. Przykładowy przepis znajdziecie tu ----> Szybki sos. Sos ze zdjęcia jest zrobiony z samych suszonych grzybów.


















6 komentarzy:

  1. Jakie to musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki na obiad, zwłaszcza wybieram wersję ze szpinakiem,pieczarkami i serem żółtym, ale robiłam kiedyś z kurczakiem i warzywami ;) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. No i masz... Weszłam sobie skuszona tym apetycznym zdjęciem i dopiero narobiłam sobie apetytu. Chyba pójdę marudzić mężowi, żeby z racji dzisiejszego święta zrobił mi właśnie takie naleśniki. I te grzyby w sosie... Kurczę dobre to to :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger