Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną.

Uwielbiam zapiekanki jednogarnkowe. Dlaczego? Ponieważ jest to szybkie danie i nie potrzeba do niego wielu składników. Z tego co masz w lodówce możesz wyczarować szybkie i smaczne danie. Nie ważne czy obiad, czy kolacja - zapiekanka pasuje na każdą porę dnia.






Zapiekanka jednogarnkowa z kapustą kiszoną

Składniki*:

kapusta kiszona
piersi z kurczaka
makaron świderki
pieczarki
kminek
mała śmietana
jajko
pieprz
zioła prowansalskie
czosnek
ser


Przygotowanie:

Do posmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić. Gdy już się usmażą dodać do makaronu. Następnie usmażyć kapustę kiszoną z odrobiną kminku oraz pieczarki pokrojone na kawałki. Wszystko dodać do naczynia. Na górę można położyć potarty ser. Zalać sosem i piec w 180 stopniach do czasu roztopienia się sera. 

Sos

Do małej śmietany dodajemy jedno jajko, odrobinę czosnku, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


*Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od tego jakie duże macie naczynie. 


5 komentarzy:

  1. Mniam.. aż ślinka cieknie i jakie proste ;-) Ile czasu zapiekamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..do czasu roztopienia się sera. Ja wszystko piekę "na oko" haha :D

      Usuń
  2. Ja też może jutro < ACH <3 jak pachnie :D
    Teresa Soroka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym wcześniej na zrobienie zapiekanki z kiszoną kapustą :D

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger