Przepis na domowe pączki z budyniem.

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, a co za tym idzie - kupujemy bądź sami robimy pączki, albo faworki. Ja postanowiłam troszkę prędzej obchodzić to święto z racji tego, że uwielbiam pączki, przygotowałam dla Was prosty przepis na te słodkości.







Składniki:

4 szklanki mąki
4 łyżki cukru
60 g drożdży
400 ml mleka
60 g margaryny do pieczenia
6 żółtek

Przygotowanie:

Drożdże łączymy z 2-3 łyżkami ciepłego mleka, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 

Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego podgrzane mleko, 2 łyżki cukru, mąkę roztopione
i ostudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. 

Dolny placek delikatnie "stemplujemy" wykrawaczem (może być szklanka), by wyznaczyć obrys paczków. Na środku każdego kółka umieszczamy płaską łyżeczkę ugotowanego budyniu. Przykrywamy drugim plackiem i wykrawamy pączki wykrawaczem (szklanką). 

Uformowane pączki odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły. 

Pączki smażymy na małym ogniu do chwili, aż zarumienią się z obu stron. 

Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem, albo pokrywamy lukrem.


Z przepisu wychodzi około 50 pączków. 






3 komentarze:

  1. Super pączki ... z budyniem nie piekłam lecz postaram się :)
    Teresa S.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają apetycznie :) z budyniem jeszcze nie miałam okazji robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam domowych pączuchów - czas to zmienić X)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger