Zupa z kapustą na kościach.

Kapuśniak - zupa świetnie rozgrzewająca w jesienne/zimowe dni. Ale ja uwielbiam ją tez jeść latem. Wczoraj w nocy  miałam zachciankę na coś kwaśnego. Nie mogłam się zdecydować co to ma być. Ogórki kiszone już mi się znudziły. Ostatnio często miałam ochotę na nie. W końcu .. wiem ! Mam ochotę na KAPUŚNIAK ! Tak, to za mną chodziło od wczorajszej nocy !







Składniki:

Kości wieprzowe
40 dag kapusty kiszonej
3 duże ziemniaki (ja miałam ziemniaki bardzo duże więc trzy mi wystarczyły)
1 marchewka
1 pietruszka
przyprawy - kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie
można dodać kostkę rosołową

Przygotowanie:

Smakujemy kapustę, jeżeli jest za kwaśna - moczymy ją w ciepłej wodzie.



Kości płukamy, wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy.


W międzyczasie tarkujemy marchewkę oraz pietruszkę.



Kroimy ziemniaki na kosteczkę.


Następnie wrzucamy wszystko do garnka (kapustę, ziemniaki, marchew i pietruszkę)


Doprawiamy do smaku i gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.





6 komentarzy:

  1. Nie lubię gotowanej kapusty, :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie uwielbiam kapuste pod każdą postacią :)

      Usuń
  2. Zupa banalna ;-) no i przydała się kapusta kupiona wcześniej jak mniemam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chwalę :) lubię kapustę w każdym wydaniu :)
    Teresa Soroka :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger