Kapuśniaczki

Święta zbliżają się, a co za tym idzie - pieczenie, gotowanie, smażenie. Święta - czyli domowy czerwony barszcz, a do niego uszka, albo.. kapuśniaczki.


Ja uwielbiam i jedno i drugie. 







Składniki:

350 ml letniego mleka
60 g roztopionego masła
pół łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 duże jajka
pół kilo mąki
20 g drożdzy

Przygotowanie:

Drożdze rozpuścić w połowie mleka. Resztę mleka wymieszać z masłem, cukrem i jajami. Dodać mąkę z solą oraz roztopione drożdże. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h. Ja zazwyczaj rozgrzewam piekarnik, następnie tam wkładam ciasto - szybciej rośnie. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na mnie więcej 25x45 cm. Przekroić na pół. 

Na każdej połowie ciasta nakładac nadzienie (takie jak na pierogi), tak jak pokazano na zdjęciu.




Każdą połowę ciasta zawinąć w rulonik. Tak samo zrobić z pozostałą częścią ciasta.


Ruloniki pokroić w lekkim skosie. Przełożyć na blachę i piec  18- 20 minut. 











8 komentarzy:

  1. U mnie w domu nigdy tego nie było, ale wiem, że mama uwielbia. Może w tym roku zrobię jej niespodziankę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama zapewne ucieszyłaby się z takiej niespodzianki :) Są proste do zrobienia, więc warto wypróbowac :)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam zawsze kupowałam w sklepie ale na pewno spróbuje Twojego przepisu :) zaskoczę mamę czymś nowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sklepowe nie są tak smaczne jak robione samemu :) Zrób i przyślij fotkę :D

      Usuń
  3. fajne będą na święta do barszczyku :) uwielbiam Twoje proste przepisy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za tak miłe słowa :) Staram się dodawać przepisy dla "początkujących kuchareczek". Widziałam, że nie ma zbyt dużego wyboru w książkach, dla takich osób :) A przecież nie każdy jest urodzonym kucharzem/piekarzem :D

      Usuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger