Smaczny obiad - gołąbki.

Gołąbki to propozycja na smaczny obiad. Gołąbki goszczą na stołach zapewne w każdym domu. Wydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia - nic mylnego. Pokażę Wam krok po kroku jak je przygotować.


Gołąbki

Składniki:
1 główka kapusty
1 woreczek ryżu
1 opakowanie mięsa mielonego
1-2 kostki rosołowe
słoiczek - dwa przecieru pomidorowego (w zależności od wielkości słoiczka)
Przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie
Do bulionu można dodać ziele angielskie i liść laurowy


Przygotowanie:

Kapustę gotujemy w garnku, dodajemy kostkę rosołową.

Smaczny obiad - gołąbki.


W drugim garnku gotujemy ryż, ale o wiele krócej niż jest napisane na opakowaniu. Ja gotowałam 5 minut.





Gdy ryż będzie już gotowy, dodajemy go do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Sprawdzamy, czy "płaty" kapusty już odchodzą od główki, jeżeli tak, to nakładamy na nich farsz 
i zawijamy. 
Nakładamy farsz na sam koniec.

Smaczny obiad - gołąbki.


Zawijamy boki.

Smaczny obiad - gołąbki.



Zawijamy z dołu do góry.

Smaczny obiad - gołąbki.

Smaczny obiad - gołąbki.

Smaczny obiad - gołąbki.

Smaczny obiad - gołąbki.

Następnie smażymy lekko na patelni nasze gołąbki ( uwierzcie mi, mają o wiele lepszy smak niż te nie smażone, a tylko gotowane). Wiem, że mało kto tak robi. Spróbujcie kiedyś podsmażyć je przed gotowaniem, a sami zobaczycie, że smak mają całkiem inny.

Smaczny obiad - gołąbki.


Następnie na sam dół garnka wykładamy kilka liści kapusty, tak aby przykryć dno, smarujemy odrobiną przecieru i ciasno układamy gołąbki. 



Gdy ułożymy pierwszą warstwę, smarujemy przecierem i układamy następną, aż do skończenia się przez nas przygotowanych gołąbków. 



Zastanawiacie się pewnie co zrobić z tym bulionem, w którym była gotowana kapusta? Odlewamy około 1 litra, dodajemy do niego przecier (można doprawić - wszystko zależy od Was). Zagotowujemy. 
Następnie wlewamy go do garnka z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu około 40 minut. 


Smaczny obiad - gołąbki.


Miałam małą główkę, dlatego wyszły mi takie malutkie gołąbeczki. Najlepiej szukać dużych głów. 

Smacznego ! :)

2 komentarze:

  1. Namówiłaś mnie ;)
    Wiem co w poniedziałek na obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak tam obiadek? Nadal gołąbki aktualne? :) Masz swój przepis może? Czy robisz podobnie jak ja?

      Usuń

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger