Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów

Chyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi 
z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. 







Składniki:

piersi z kurczaka
śmietana
garść suszonych grzybów
cebulka
przyprawy - do smaku

Przygotowanie:

Dwie - trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy grzybki.


Następnie pierś - tradycyjnie kroimy  w kostkę.



Przyprawiamy - ja mam standardowe przyprawy, czyli pieprz, zioła prowansalskie, odrobinka soli oraz papryka.


Cebulkę kroimy w kosteczkę.


Gdy grzybki będą już miękkie, dokładnie je myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.


Na rozgrzaną patelnię wsypujemy piersi z kurczaka, grzybki i cebulkę.


Podsmażamy to, następnie dodajemy śmietanę. 


Automatycznie robi nam się sosik. Doprawiamy do smaku, jeżeli chcemy. Ja nic nie doprawiałam.

Następnie gotujemy brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go.


W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę.


Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy. 


Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki. 


Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru.


Obiad gotowy ! 



Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger