Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowy

Wiele Pań zapewne zastanawia się: "Co dzisiaj zrobić na obiad?". Mam dla Was małą podpowiedź. Szybko i smacznie - gwarantuję, że mąż będzie zadowolony i najedzony.




Makaron, piersi z kurczaka i sos pieczarkowo-czosnkowym

Składniki:

piersi z kurczaka
czosnek
pieczarki
śmietana 12%
makaron
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka



Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę.



W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania - gotujemy al dente. Ja wybrałam świderki.


Pokrojone piersi doprawiamy - ja do tego użyłam pieprzu, odrobinkę soli, zioła prowansalskie i paprykę.


Cebulę kroimy w piórka. Nie miałam białej cebuli więc pokroiłam czerwoną.


Cebulę wraz z piersiami z kurczaka wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinkę oleju.


Dodajemy czosnek - ile? To wszystko zależy od Was. Jeżeli chcecie mieć wyraźnie czosnkowy sos - dodajcie 4 ząbki. Ja chciałam czuć minimalnie smak, więc dodałam dwa.



Gdy cebulka i piersi podpieką się troszkę, dodajemy śmietanę, wszystko razem mieszamy i dusimy.


Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczkę.


Do tego dodajemy ugotowany makaron.


Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso i makaron będą miękkie. Ja nie doprawiałam już potrawy, ponieważ dość przypraw dodałam do piersi z kurczaka. 




Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 My World by Dagmara Rek , Blogger